8 Haziran 2011 Çarşamba

2-Symphonic Progressive Rock

Müzik severler tarafından en çok sevilen alt kültürlerin başında gelmektedir. Genelde birçok grup bu tarz altında tanımlanmaktadır. Keman ve Flütün başını çektiği klasik enstrümanlar sıkça kullanılmaktadır. Rock ve Klasik müzik motiflerinin iç içe geçtiği Uzun müzikal/enstrümantal pasajların olduğu, melodik bir müzikal altyapı mevcuttur. Gitar, Bas ve Baterinin yanında Klavye de birçok grubun müziğinde bulunmaktadır.
Senfonik müzik ülkelere ve kültürlere göre de değişkenlik gösterir. Ülkelerin kendi ekonomik koşulları, müzik anlayışları, kültürleri, yaşam tarzları, zevkleri bu farklılığın en önemli nedenleridir. Senfonik müzik de yapısı gereği bazı diğer alt kültürlerle sıkça kesişmektedir. Bu tarz müzik yapan gruplar genelde Hard Rock, Fusion (jazz rock) Folk ve Psychedelic diyarlara yakın hareket etmişler hatta bazen müzikal kariyerleri boyunca bu tarzlara geçiş dahi yapmışlardır. 69 sonu 70 başında başlayan akım, en popular dönemini 70’lerin ilk yarısında yaşamıştır. Bu tarihten sonra popülerliğini ağırlıklı olarak Fusion’a bırakmıştır. Bu kadar fazla grubun olduğu bir kültürü ülke bazlı incelemek daha doğru olacaktır.
a) İtalyan Senfonik Progressive
Türün beşiği olmasalarda, tarzı  en özgün yansıtan ekol ülkelerden biridir. Zamanın müzik endüstri koşulları gereği birçok grup kariyerleri boyunca sadece 1 albüm yapabilme şansı bulmuştur. Yapıldığı yıllarda olmasada sonraki dönemlerde değerleri daha çok anlaşılmıştır.
Senfonik kültürün temel yapısı  üzerinde hareket etselerde, kendilerine özgü anlayışı  müziğe başarı ile yerleştirmişlerdir. Müzikleri ağırlıklı olarak Fusion’a yakın durur.   Zamanın modası olan, politik görüşün müzik içerisine yerleştirilmesi İtalyanlar içinde hayli geçerli bir durumdur.
En önemli gruplar arasında: PFM, Locanda Delle Fate, Biglietto Per’l Inferno, Banco Del Mutuo Soccorso,Le Orme, Osanna, Campo Di Marte, Museo Rosenbach, Semiramis...gösterilebilir.
(Daha önceki yazılarımda İtalyan senfoniğinden detaylı olarak bahsetmiştim)
b) İngiliz Senfonik Progressive
İngilizler genel olarak tarzın öncü  ülkesidir. Grupların birçoğu dünya genelinde büyük başarılar elde etmişlerdir. İtalyanların aksine daha çok albüm çıkarma şansları olmuş ve zaman içerisinde belirgin bir biçimde tarzlarında sapmalar göstermişlerdir
En önemli gruplar arasında: King Crimson, Yes, Genesis, Van Der Graaf Generator,ELP,Esperanto, Gentle Giant...gösterilebilir.
c) Alman Senfonik Progressive
Tüm Alman müziği “Krautrock”  adı altında birleşsede, senfonik temaları ağır basan önemli gruplar da mevcuttur. Birçok senfonik grup gibi diğer bazı kültürlerle etkileşimde olmuşlardır. Özellikle folk, fusion, krautrock ve space etkileri görülmektedir.
En önemli gruplar arasında: Wallenstein, Out of Focus, Grobschnitt,Novalis,Blackwater Park,Eiliff...gösterilebilir.
d) İspanya Senfonik Progressive
Senfonik müziği kendi anlayışı  ile yorumlayan önemli ekol ülkelerden biridir. Folk ve Fusion etkilere sıkça rastlanır.
En önemli gruplar arasında: Iman Califato Independiente, Triana, Granada, Mezquita....sayılabilir.
e) Diğer
 Tarz, tüm dünya büyük beğeni toplamış ve o dönemde çıkarılan birçok albümün kıvılcımı olmuştur. Fransız Ange, Hollandalı Focus, Danimarkalı Ache, Yunan Aphrodite’s Child, Amerikalı Cathedral, Slovak Collegium Musicum,Belçikalı Flyte, İsveçli Bo Hansson, Portekizli Petrus Castruz, Avusturyalı Rainbow Theatre….aklıma gelen önemli temsilcilerdir… 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder